LUN

Lun  – Tisícročné olivovníky a fantastický olivový olej

Na severozápadnom konci ostrova Pag  na polostrove Lun sa nachádzajú Olivovníkové záhrady – „Vrtovi lunskih maslina“. Tu v drsných podmienkach medzi kameňmi rastie niekoĺko úžasných tisícročných a stovky storočných olivovníkov. Príroda z nich vymodelovala pomocou vetru a soli neskutočné tvary. Popri hlavnej ceste môžete nahliadnuť do olivového sadu. Túto záhradu si môžete prezriť pešo alebo zaplatiť si prehliadku elektromobilom (doporučujeme). Stromy stále poskytujú svoju produkciu pestovateľom a sú veľmi cenené. Dedia sa po stáročia z generácie na generáciu a každý, kto vlastní niekoľko týchto olivovníkov, je považovaný svojím spôsobom za majetného človeka. Podľa údajov, ktoré sú k tejto lokalite na Pagu k dispozícii, rastie na polostrove Lun asi 80 000 kusov týchto šľachtených olivovníkov (niektoré sú staré až 850 rokov). Okrem týchto, v dávnej minulosti založených olivových hájov, sú vysadené aj nové olivovníkové plantáže, ktoré budú k úžitku ďalším generáciám tohto krásneho kúta ostrova Pag (olivovník poskytuje prvé plody až po cca 20 rokoch). Takých lokalít, s výskytom voľne rastúcich olivovníkov, je v stredomorí pomerne málo, a preto je aj táto oblasť na Pagu zahrnutá pod ochranu medzinárodnej organizácie UNESCO ako biosférická rezervácia.

Okrem  krásy olivovníkov si však môže pochutnať aj na ich špeciálnom tzv. Lunskom olivovom oleji (Lunjsko maslino ulje). Tento olej je lisovaný z šľachtených olivovníkov  a slúži takmer výhradne pre potreby miestneho obyvateľstva Pagu. Vy si môžete tento skvelý a špeciálny olivový olej zakúpiť na tržnici v Novalji, alebo priamo u Boža (medailami oceneného výrobcu olivového oleja) v dedinke Lun.

Po prehliadke olivovníkových sadov v okolí dedinky Lun sa môžete vydať ďalej na severozápad do zátoky Tovarnele. Ihneď po vjazde do Lunu si po pravej strane môžete všimnúť starého kamenného lisu na olivy, ktorý je umiestnený vo dvore jedného z domov. Zaujímavosťou sú aj stromy v strede hlavnej cesty.

 

Brožúra Olivové záhrady